Bouw 200 studentenwoningen in Utrecht gestart

4 mei 2021

Op vrijdag 30 april is door wethouder Klaas Verschuure de eerste paal geslagen voor de bouw van 200 studentenwoningen aan de Opaalweg/Amethistweg, langs de Waterlinieweg.

“Deze 200 studentenwoningen hebben we in onze stad hard nodig”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling). “Utrecht is nu eenmaal populair onder studenten die hier graag komen studeren en wonen. We verwachten dat we hier volgend jaar al de eerste bewoners kunnen verwelkomen.”

Waal realiseert in samenwerking met Maas Wijkontwikkeling en Jebber op deze plek in Hoograven een woongebouw met tien verdiepingen voor de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Naar verwachting zal het gebouw in het derde kwartaal van 2022 gereed zijn voor bewoning. Om het gebouw heen wordt een openbare tuin aangelegd. Deze wordt parkachtig ingericht en er komt een wandelpad. In het plan is rekening gehouden met behoud van zoveel mogelijk bestaand groen. Het groen in de omgeving van het project wordt kwalitatief verrijkt met bomen, struiken en planten.

Met het ontwerp van de gevel wordt ingespeeld op het landschappelijke karakter van de locatie. Via een glooiende hellingbaan in het landschap is de gemeenschappelijke fietsenkelder toegankelijk. De studentenkamers hebben een eigen badkamer en een gemeenschappelijke kookruimte. De balkons dienen als ontmoetingsplaats.

Het bijzondere van dit gebouw is dat het om onzelfstandige studentenkamers gaat die vallen onder het woningwaarderingsstelsel. Daardoor kunnen de woningen tegen vastgestelde prijzen verhuurd worden en blijven ze ook echt betaalbaar. Dat is een belangrijke voorwaarde voor SSH, Jebber, Waal, Maas Wijkontwikkeling en de gemeente Utrecht. “Als we de ambitie willen waarmaken om het enorme tekort aan studentenkamers in Utrecht in de komende jaren in te lopen, hebben we elkaar én locaties als deze hard nodig”, aldus Rob Donninger, directeur-bestuurder van SSH. Corné Bok, directeur van Maas Wijkontwikkeling voegt daaraan toe: ”Betaalbare woningen zijn anno nu nog steeds mogelijk, dat wordt met dit project bewezen.”

Met de realisatie van dit woongebouw wordt de naastgelegen onderdoorgang onder de Waterlinieweg richting Lunetten door de gemeente opgeknapt en verfraaid.

Foto’s: Robert Oosterbroek

210504 Opaalweg eerste paal 2
210504 Opaalweg eerste paal 1
210504 Opaalweg eerste paal 2
210504 Opaalweg eerste paal 1