Wilderszijde Buyten

144 woningen
Plaats Bergschenhoek
Locatie Wilderszijde Zuid (polder)
Opdrachtgever Maas Wijkontwikkeling/Visade
Architect Wubben Chan Architecten
Bouwtijd 09/2021 - 07/2023
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten
Wilderszijde Buyten

Buyten is het eerste plan in Wilderszijde, een toekomstgerichte klimaatadaptieve en groene wijk. Middenin een regionaal fietsnetwerk met OV in de directe nabijheid. In de woonstraat is veel ruimte voor groen, spelen en ontmoetingen. Buyten heeft centrumfuncties op korte afstand in Berkel en Bergschenhoek centrum. In de directe omgeving zijn er diverse mogelijkheden voor waterrecreatie: de Rotte, Bergsche Voor- en Achterplas en de Zevenhuizerplas.

Een woning in Buyten is zowel van binnen als van buiten duurzaam. De woningen zijn voorzien van een bodemwarmtepomp om te koelen en te verwarmen. Daarnaast zijn deze woningen gebouwd met een GPR-score van gemiddeld 8. Verder heeft een aantal woningen ecologische voorzieningen zoals een insectenhotel, een vogelhuisje of een vleermuiskast en heeft elke bewoner een tuinadvies gekregen voor de inrichting voor flora en fauna in eigen tuin. Ook het openbare gebied is duurzaam en klimaatadaptief door het gebruik van waterdoorlatende verharding en veel groen in de wijk.

Het totale plan omvat 144 woningen, bestaande uit rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en vrije kavels. De eerste fase die is gerealiseerd, telde 57 woningen. Fase 2 telde 63 woningen. Fase 3 omvat 24 twee-onder-een-kapwoningen. Een deel van de woningen is ontwikkeld door Wonen à la Carte, waarbij de bewoners een groot gedeelte van het ontwerp met de architect aan tafel konden aanpassen. Medio 2023 waren alle fasen gereed.

Van de 144 woningen werden er 109 ontwikkeld en gerealiseerd conform het WoonSlim concept van Waal. Bekijk hier de WoonSlim video over dit project.