Interview Cobouw: betaalbaar en duurzaam wonen in Palenstein

15 november 2021

In opdracht van Klimaatgarant interviewde Cobouw onlangs onze directeur Corné Bok over het klimaatsysteem in de betaalbare woningen die Waal realiseerde voor De Goede Woning. In Stadskwartier Palenstein werden 155 appartementen en woningen gerealiseerd, met twee supermarkten en andere commerciële ruimten.

Dankzij de realisatie van 147 sociale huur- en middenhuurwoningen en 8 grondgebonden woningen ontstaat een gezonde mix van doelgroepen. De filosofie van Waal sluit hier optimaal op aan, vertelt Directeur Ontwikkeling Corné Bok. “Enkele jaren geleden hebben we hiervoor zelfs een nieuw bedrijf opgericht: Maas Wijkontwikkeling, dat onder andere als doel heeft om het tekort aan betaalbare huurwoningen terug te dringen.”

Hij vervolgt: ”We hebben onze expertise als ontwikkelend bouwer maximaal kunnen inzetten. Kort na de gunning werd namelijk besloten om de alternatieven voor aardgas te onderzoeken. In een bouwteam met De Goede Woning, adviseur DWA en Klimaatgarant hebben wij het bestaande ontwerp geoptimaliseerd naar een haalbaar en maakbaar plan voor all-electric wonen.”

Hoofduitvoerder Patrick Duijndam: “Hiervoor zijn met name de installatietechnieken aangepast. Ook zijn de woningplattegronden, schachten en technische ruimtes/meterkasten iets gewijzigd, om voldoende ruimte te creëren voor het nieuwe klimaatsysteem. Er is een douche-WTW toegevoegd en de installaties zijn aangepast op de WKO-installatie. Bovendien zijn op een aantal woningen zonnepanelen geïnstalleerd.”

Lees hier het gehele interview.

Artist impression Palenstein door LEVS Architecten

211115 Interview CBO Palenstein Cobouw