Orkide

25 appartementen
Plaats Rotterdam
Locatie Jacob Catsstraat
Opdrachtgever PWS Vastgoedontwikkeling
Architect Steenhuis Bukman Architecten
Bouwtijd 08/10 - 06/11
Orkide
Orkide
Orkide
Orkide

Voor een woongroep van Turkse ouderen uit het Oude Noorden zijn 25 woningen en een algemene ruimte gebouwd: moderne woonvoorzieningen met een bereikbare huurprijs. Het project betekent een upgrading voor de wijk, mede door zorgvuldige, strakke en moderne architectuur. Het project is gelegen aan het plein Branco van Dantzig.

Bij de ontwikkeling van de woningen en de gemeenschappelijke ruimte is rekening gehouden met de wensen van deze bijzondere doelgroep. Zo is de eetkeuken wat groter gemaakt, ten koste van de woonkamer: de dames van deze vrij traditioneel ingestelde woongroep brengen veel tijd in de keuken door. Ook is er een voorkeur voor afsluitbare ruimtes met een min of meer gescheiden circuit in de woning, zodat mannen en vrouwen met de kinderen apart van elkaar plaats kunnen nemen.

Bewoners van deze zelfstandige woonruimtes kunnen zorg inkopen indien zij die nodig hebben. De slaapkamer heeft een rechtstreekse relatie met de woonkamer en met de badkamer: dit is vooral voor ouderen prettig. De gemeenschappelijke ruimte ligt op de hoek van het gebouw en heeft een rechtstreekse toegang vanaf het plein en de straat. Dat geeft een open beleving.

Er is een gezamenlijke satellietontvangstinstallatie aangebracht en in een gedeelte van de tuin zijn palen neergezet waaraan de was kan drogen. De afwerking van de verschillende ruimtes is geïnspireerd op Turkse motieven.